dimarts, 6 de març del 2012

Manuel Palomar 'L'educació és un dels pilars de l'estat del benestar'

El candidat a rector de la Universitat d'Alacant aposta per un projecte que enfortisca la universitat pública, de qualitat, participativa i transparent en la que cal prioritzar la formació i la investigació.

Palomar considera que els estudiants no han de suportar la càrrega de la crisi, s'ha mostrat contrari a qualsevol pujada de taxes i aposta per augmentar l'oferta d'ensenyament en valencià. Per al candidat, inversió en l'educació és inversió en el futur i els recursos que s'hi destinen estan directament relacionats en la qualitat de la formació.

Una estona amb Manuel Palomar ens serveix per a vore el seu compromís i determinació, no sols amb la Universitat d'Alacant, sinó amb l'educació de qualitat en general. Un home que trepitja de peus a terra i que té un projecte molt clar en el cap, per això ha decidit, després de set anys com a vicerector presentar-se com a candidat a rector de la UA.

Ens hem trobat a les dos, a la ma d'Azorín, a l'entrada del Campus, i com que l'hora sembla que ho demanava hem anat a dinar, al club social III, els dos hem demanat el mateix, 'menú italià amb lasanya casera i coca-cola', 7'90 euros per cap. De camí no ha deixat de saludar gent -la Universitat és molt gran, però al final sembla que tots es coneixen- i m'anava explicant la feinada que és això de preparar una campanya, per exemple, els dilluns ell juga a futbol, però aquest no ho farà, té un parell de reunions, 'és el que toca', li dic.

El primer que li pregunte és, que és el que vol per a la Universitat? i respon ràpidament 'vull una universitat pública, de qualitat, participativa i transparent'. Un punt aquest últim en el que posa un èmfasi especial, 'som una comunitat molt gran i amb una gran responsabilitat i la situació que travessem ara mateix ens obliga a ser molt curosos, la transparència del que fa la universitat, amb diners públics és fonamental'.

L'ara candidat a rector i vicerector d'investigació, desenvolupament i innovació durant els darrers set anys coneix molt bé les problemàtiques de la institució acadèmica, 'el campus ja no dona més de si i l'ampliació és fonamental, però trobem moltes traves burocràtiques i això ens fa perdre molt de temps'. Té molt clar que la inversió en educació està directament relacionada amb la qualitat de la mateixa i els seus resultats i posa com exemple el nivell de fracàs escolar al País Valencià 'tenim un 37% de fracàs i una inversió de 6.500 euros per alumne, mentre que a Euskadi la xifra baixa fins al 12%, però és que inverteixen 8.500 euros'. Per a Palomar l'educació és un dels pilars bàsics de l'estat del benestar i reclama un 'repartiment equitatiu dels recursos públics' com diu la Constitució Espanyola, 'hi ha sectors on no es pot retallar si no volem condicionar el nostre futur'.

Palomar parla amb convicció, amb el to de veu que et diu que ha meditat allò que t'està dient, sense improvisar i et fa partícip del que exposa, com quan t'explica que, creu en la necessitat de fer que la Universitat connecte amb la societat a través del que denomina 'transferència de coneixement', quelcom que comença amb els estudiants, però segueix a través dels professors i la investigació. Palomar destaca la feina de l'actual equip de govern en l'adequació dels títols i graus a les noves necessitats de la societat i fa un apunt especial en l'aposta per les empreses de tecnologia que el campus mira d'atraure.

Palomar creu que un dels reptes de la Universitat d'Alacant en l'actual context és saber adaptar-se, analitzant la seua oferta i adequar-la a les necessitats de la societat, aposta per augmentar l'oferta d'ensenyament en valencià 'que es troba molt per sota de la demanda que tenim', però també la formació en llengües on 'l'anglès, l'alemany o el xinès, si cal, han de tenir una important presència i han de facilitar la projecció dels nostres alumnes, professors i en general de tot el personal de la universitat'.

Segurament una de les grans virtuts del candidat és haver sigut capaç de formar un equip de treball que 'recull les diferents sensibilitats que conviuen a la Universitat d'Alacant' i és que Palomar creu que ara és moment d'anar 'tots a una' ja que la situació actual 'amb un deute de més de dos-cents milions d'euros per part de la Generalitat, ens obliga a ser capaços de treballar tots plegats per la universitat pública, participativa i de qualitat que volem'.

En la conversa no s'oblida del col·lectiu més important de la Universitat, els alumnes, gaire bé una obsessió. Creu que són la pedra angular del projecte 'no sols perquè són el futur, sinó també e present', per això insisteix en la necessitat se fomentar la participació 'la formació a la universitat no sols es fa a les aules, també es fa sent una part activa de la comunitat'.

Uns estudiants en els que no vol ni sentir que hagen de dur el pes de la crisi, per això és molt escèptic amb el Pla Universitat 2015 'que preveu augmentar les taxes universitàries'. Sobre el projecte diu que 'l'haurem d'estudiar molt bé i si no respon al model d'universitat pública i de qualitat que volem doncs no el podrem recolzar'.













http://www.vilaweb.cat/noticia/3992119/20120306/manuel-palomar-leducacio-pilars-lestat-benestar.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada