dijous, 8 de març de 2012

QUE S'HI POSIN UN FLOC!

rafelcrespi | El cossi de l'aigua que put | dijous, 1 de març de 2012


Una sèrie d'instituts de les Illes Balears, com a mínim de Mallorca, han posat en marxa una campanya que sota el lema d'enllaçat pel català, volen promoure la defensa, ergo suposam que també l'amor i l'estimació de la llengua catalana. Ha estat una resposta davant els atacs que via reformes legislatives, però també, i això no cal menystenir-ho, via declaracions i actituds lingüístiques negatives, (aquestes darreres inciten la deserció lingüística i, el que és pitjor, el rebuig també per part dels no catalanoparlants) promogudes pel govern Bauzá. Bé, ara resulta que aquesta campanya, pacífica, insonora, inodora, senzillament un llacet o llaçot penjat a la façana del centre i, els que el volen portar, un llacet a la solapa o a un altre lloc visible i testimonial, aquesta campanya vol ser perseguida per les autoritats educatives de les Illes Balears. Cerquen les arrugues de la legislació per treure la maça i sufocar la “revolta”.


Qui ha atiat el foc ha estat l'inefable “Círculo Cultural Mallorquin”, un dels fundador del qual, i ànima mater del grup, és càrrec de confiança de l'actual govern Balear, i el mèrit per ser-ho no és altre que haver estat la carn de canó i la foguerada de les tesis lingüícides del president Bauzá i del conseller Delgado. Evidentment com passa en aquest cas l'administració colonial i colonialista ha activat tots els seus ressorts per posar-se mans a l'obra. Com passà al Principat quan dues o tres persones provinents de gent que de la mateixa pasta que el nostre “Círculo”posaren un recurs al Constitucional perquè deien que els seus fill no podien ser educats en castellà i ja saben com va quedar, al contrari que el milenars de famílies valencianes que s'han quedat sense ensenyament vehicular en la seva llengua.

Els arguments que més o menys fan servir són que, suposadament, els alumnes menors d'edat que el llueixen ho fan per “manipulació” del professorat i això no és pot fer en un centre educatiu. Posats en aquesta tessitura segurament aviat hauran de suprimir l'assignatura d'història, en el cas benentès -permeteu-m'hi la ironia- que expliquin que la guerra civil va ser una insurrecció militar i els quaranta anys següents varen ser una dictadura. Com diria J.F. Mira, no és poca broma. De fet, algun director de Secundària del País Valencià ja ha alliçonat, en privat, algun professor de la matèria perquè millor no s'arribi a aquest període històric. També hauran de suprimir la física, per explicar la llei de Newton, la biologia, per explicar la teoria darwiniana, la filosofia perquè expliquen el Marx i qui sap si també l'anglès, com a mesura de pressió perquè els retornin Gibraltar. (Ja saben quina va ser l'entrada triomfal del ministre d'assumptes estrangers a Europa).

Però aquesta mania inquisitorial, per les mateixes raons que s'exerceix a l'escola, seria més que necessari que ultrapassàs altres àmbits. Posats a no macular les consciències manipulables de la jovenalla, s'haurien de prohibir les blackberrys, els Samsung Galaxy i la propaganda consegüent a tots aquests aparells que alienen les consciències de la joventut. També haurien de prohibir certes cadenes de la televisió que en franges horàries no nocturnes fan apologia de la incultura i del no esforç. I la propaganda de la roba de marca i de les botigues de moda.

I als banquers, per haver provocat la crisi i ser motiu de les retallades i als polítics que no compleixen amb les promeses electorals perquè instauren la mentida i la falsedat com a model per triomfar socialment, i la demagògia com a estratègia. I altra vegada a polítics i banquers perquè amb la seva bombolla immobiliària han generat una generació ni-ni (ni té feina, ni té estudis, el diner fàcil del Dorado els va atreure. I a més, els va carregar de vicis) i ara en generaran una altra perquè amb les retallades d'educació i l'atur a les famílies comportarà, això ho ha dit el president estatal de la confederació de pares i mares d'alumnes, una altra generació malformada acadèmicament.

La censura velada, l'amenaça, la caça de bruixes amb el govern del PP està a l'ordre del dia. Han amenaçat dos directors de centres de primària al País Valencià, pel senzill fet que una manifestació cacerolada va partir d'aquests dos centres per reclamar una escola digna. No varen dir els del PP que no retallarien en Sanitat i Educació? Les vileses argumentals per a aquesta amenaça són d'una sublimitat que farien furor en el regne dels elfs, per exemple. I a més, el que és indignant d'això és la celeritat amb què actuen a l'hora d'enviar inquisidors o missatges inquisitorials. Celeritat que ja aniria bé que aplicassin en el dia a dia dels seus quefers polítics.

Bé, jo, gairebé cada dia, em posaré dos llacets i si a l'administració no li agrada, que s'hi posi un floc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada